stipgoed1


Information

Illustrator en cartoonist Joep Bertrams (Roermond, 7 maart 1946) geniet nationaal en internationaal bekendheid door zijn treffende politieke tekeningen. Zij verschenen de afgelopen decennia in nationale en internationale kranten en tijdschriften, op websites en televisie. In 1972 rondt hij de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Joep Bertrams werkt vervolgens als illustrator voor verschillende jeugdbladen als Taptoe, Okki en Ezelsoor. Het eerste boek dat hij illustreert is “De Allersterkste” (1977) van Karel Eykman. Hij illustreert boeken van onder anderen Eykman, Veronica Hazelhoff, Imme Dros, Henri van Daele en Wiel Kusters en in 1992 werkt hij samen met Ted van Lieshout aan het samenleesboek en toneelstuk “Wat drink je? O, pies!” Tot 1989 is Bertrams voornamelijk actief als illustrator van kinderboeken. In 1986 krijgt hij de Zilveren Penseel voor zijn illustraties in het boek “Salamanders vangen” van Wiel Kusters. In 1989 wordt hij opnieuw bekroond met deze prijs voor het boek “Johan Edelgans”, met 40 prenten van zijn hand. Naast zijn werk als illustrator maakt hij animaties en ontwerpt hij poppen en decors voor het theater en voor televisieprogramma’s als “Oren van je Kop”.

Van 1982 tot 1988 maakt Bertrams tekeningen voor de kinderrubriek Goochem in Het Parool. Goochem is een soort Jeugdjournaal waarbij het nieuws op een speelse manier wordt gebracht. In 1988 is Goochem opgeheven. De toenmalige hoofdredacteur van Het Parool, Sytze van der Zee, vraagt Bertrams de politieke tekeningen van de krant te gaan verzorgen. In eerste instantie drie tekeningen per week. Later wordt het aantal opgevoerd naar vijf tot zelfs zes per week.De laatste prent van Bertrams voor Het Parool verschijnt op 5 maart 2011. Het Parool wil een jaar eerder al stoppen, maar de hoofdredacteur komt daar op terug na massale protesten van lezers. Op 9 maart 2011 verschijnt de eerste prent van Bertrams in De Groene Amsterdammer. Vanaf 1991 verschijnen zijn tekeningen tien jaar lang in het Duitse weekblad Die Zeit en ook is zijn werk te zien geweest in internationaal gerenommeerde kranten en tijdschriften als Le Monde, The International Herald Tribune, The New York Times, Newsweek, Süddeutsche Zeitung en Courrier International. Ook het webmagazine Slate (www.slate.com), publiceert regelmatig zijn tekeningen.



Back to Joep Bertrams

http://www.yoopdeloop.com