stipgoed1


Information

In haar werk onderzoekt Eglė de wereld van de visuele cultuur. Haar belangrijkste motieven zijn vaak bekende kunstwerken (schilderijen, performances) architectuur objecten en andere kunst artefacten. Schilderijen van bekende kunstenaars functioneren in haar schilderijen als een werk in een werk. Karpavičiūtė bevraagt zodoende de universele perceptie, het concept van de originaliteit van het kunstwerk, de status van de kunstenaar of galeriehouder. Witte galerieruimtes zijn kenmerkend voor hoe we hedendaagse kunst presenteren, de wijze waarop wij die consumeren. Zij toont zo de relatie van de kunstenaar, kunstwerk, de kijker en kunstconsument.
Door de geschilderde objecten uit hun gebruikelijke context te halen en tegelijkertijd nieuwe betekenissen er aan toe te voegen, versterkt Eglė Karpavičiūtė het denkbeeldige karakter, de tijdelijkheid en de kwetsbaarheid van de zichtbare werkelijkheid en moedigt ons aan na te denken over, eventueel te twijfelen aan de betekenis en de aard van verschillende verschijnselen.
Haar snelle schildertrant (transparante lagen verf, weinig detaillering en subtiele kleurencombinaties) toont ons dringend en uitdagend culturele situaties en geeft veel ruimte voor meditatieve reflectie.

Eglė maakte al verschillende tentoonstellingen o.a. in KUMU Art Museum in Estonia, Contemporary Art Centre PasquArt in Zwitserland. Werk van haar is opgenomen in Modern Art Centre in Vilnius en verschillende privé collecties. Recent won Karpavičiūtė de prestigieuze Combat Prize 2015 in Italië.Back to

Eglė Karpavičiūtė